Minden egyes házasságkötés legfontosabb pillanata az esküvői szertartás

Minden egyes házasságkötés legfontosabb pillanata az esküvői szertartás

De hogyan döntsük el, hogy szertartásvezető vagy anyakönyvvezető legyen jelen a Nagy Napon?

Az első és legfontosabb tisztázni, hogy a magyar jogszabálynak megfelelően anyakönyvvezető közreműködése elengedhetetlen a törvényes házasság megkötéséhez.

A házasságkötési szándékot a házasságkötés időpontját megelőző legkevesebb 30 nappal, legkésőbb 12 hónappal később együttesen kell bejelenteni, továbbá nyilatkozatot tenni, hogy a törvényes házasságkötésnek akadálya nincs.

Házasságkötésre bármelyik anyakönyvi hivatalban van lehetőség, munkaidőben és a hivatalos helyiségben ez (többnyire) ingyenes szolgáltatás, külső helyszínen - ahol csak a kerület, vagy település anyakönyvvezetője rendelkezik illetékességgel - azonban az önkormányzat saját hatáskörében meghatározott díjazása illeti meg az anyakönyvvezetőt.

Amennyiben esti/éjszakai, vagy ünnepnapokon kívánja kimondani a boldogító igen -t az ifjú pár, ahhoz már az illetékes jegyzőtől kell engedélyt kérni, amely további költségeket vonhat maga után.


Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mi szükség van a szertartásvezetőre?

Épp a fent említett korlátok és díjazás miatt terjedt el a szertartásvezetés, mint esküvői szolgáltatói szakma.

Hiszen míg az anyakönyvvezető hivatali személyként meghatározott időben és helyen vezeti le a hivatalos ceremóniát, addig a szertartásvezetőre nem vonatkoznak ezek a korlátok, hiszen ő a párok igényeit szem előtt tartva dolgozik, értendő mind a szertartás időtartamára, személyes hangnemére és a helyszínre vonatkozóan egyaránt.

A szertartás szövegezése, személyre szabott része az anyakönyvvezetőn múlik, maga dönti el annak mértékét, továbbá, hogy milyen időtartamra tudja vállalni az esküvői szertartás levezetését.

Míg a szertartásvezető a szertartás személyre szabott szövegén túl, elejétől a végéig segítségére lehet a házasulandó párok számára, a ceremónia felépítésén keresztül a zene kiválasztásán át, időkorlát nélkül áll az ifjú pár rendelkezésére. Díjazását tekintve egyéni szolgáltatóként saját maga határozza meg.

Érdemes az árajánlat mellé egy személyes találkozót is kérni, hiszen megvan a lehetősége a pároknak, hogy a szakmai tapasztalat mellett a szimpátia is döntő szempont lehessen a kiválasztási folyamat során.

Gyakori megoldás, hogy az ifjú pár díjmentes szolgáltatás keretein belül ellátogat egy anyakönyvi hivatalba, ahol megköttetik a hivatalos házasság, a Nagy Napra viszont szertartásvezető közreműködését veszi igénybe.

Azonban sok pár számára idegen a szertartásvezető munkássága, így hagyományos módon anyakönyvvezetőt választ az esküvői ceremónia levezetéséhez.

Legyen szó szertartásvezetőről vagy anyakönyvvezetőről mindenkinek varázslatos szertartást és csodásan boldog házas éveket kívánunk!