Esküvői kisokos – Hogyan lesz tökételes a nagy nap?

Az esküvő egy csodás élmény, amit mindenkinek át kell élnie.

Sokunk már kislányként arról álmodozik, milyen lesz, mikor a szerelmünk megkéri a kezünket, mikor hercegnőként kimondhatjuk az igent.

Az esküvő dátumáig azonban alapos tervezésre van szükség, hogy minden úgy sikerüljön, ahogyan azt korábban elterveztük. Ezért is hasznos egy esküvői kisokos, ami A-tól Z-ig felölel mindent. Mostani blogbejegyzésünkben Bíró-Hering Ildikó, szertartásvezető ad tanácsokat a házasulandók számára.

Az első és talán a legfontosabb, a vőlegény kiválasztása után :), a megfelelő esküvői helyszín felkutatása. Maximális elfogulatlansággal mondhatom, hogy a Nádas Pihenőpark az egyik lehető legjobb választás. Hiszen a helyszín fő profilja az esküvői rendezvények. A kollégák sok éves tapasztalata garantálja a zökkenőmentes és fantasztikus esküvő élményét.

Mikor bejelentjük, hogy összekötjük az életünket szívünk választottjával, kért és kéretlen tanácsok tömkelegét kaphatjuk a rokonoktól, ismerősöktől. Ezeket igyekezzünk szelektálni, mert többnyire nem a mi vágyaink, hanem a tanácsadóinké!

Nagyon fontos, hogy az ifjú pár a saját igényeit tartsa szem előtt. Szerencsére ezt sokan megfogadják, így mára a hagyományos esküvői szokások elhalványodtak és mindenki igyekszik arra törekedni, hogy mentesüljön a kötelezettségek alól és élvezze életének egyik legszebb napját.

Hogyan kezdjünk hozzá az esküvő szervezéshez?

Először is, vegyük figyelembe az esküvői vendégek létszámát. A Nádas Pihenőpark három különböző méretű teremmel rendelkezik, ahol biztosan mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb esküvői helyszínt.

Érdemes a vendégek lakóhelyére is gondolni és mindenki számára könnyen megközelíthető esküvői helyszínt választani. Ha ez különböző okokból kifolyólag nem kivitelezhető, akkor olyat, ahol van lehetőség a messzebbről érkező vendégek elszállásolására, amennyiben erre igény van. A Nádas Tó Park Hotel összesen 37 szobával rendelkezik és az M4-es autópálya mellett egy könnyen megközelíthető kis település határán található.

Az esküvői dátum kiválasztásánál (főleg, ha konkrét időpontot szeretnénk), már jó előre kell helyszínt és dátumot választanunk, hogy az szabad legyen. Ha nincs konkrét időpontunk, akkor akár a helyszín ajánlásával is kiválaszthatjuk az esküvőnk dátumát. Ma már egyre elterjedtebb a hétköznapra, vagy akár a vasárnapra tervezett esküvő is, ez is növeli a szabad időpontok lehetőségét.

Amennyiben a helyszínt már megtaláltuk, a következő legfontosabb a szolgáltatói csapat felkutatása, hiszen az általuk nyújtott szolgáltatás teszi lehetővé, hogy minden egy kerek egésszé álljon össze. A legjobb, ha ajánlás útján jutunk el az általunk választott szolgáltatóhoz. Fontos a szimpátia és a megfelelő gyakorlat, hiszen ők már sok mindenben tudnak segítséget nyújtani számunkra. Bátran fogadjuk el a tanácsokat tőlük, jó eséllyel több éves tapasztalat mondatja velük. A hangulatért nagyrészt a zenei szolgáltató felel. Legyen az zenekar, vagy DJ bizonyosodjuk meg arról, hogy minden korosztály számára tudják biztosítani a felhőtlen szórakozás lehetőségét.

A dekoratőr és a virágkötő közös munkájából születik meg az általunk megálmodott színvilág és stílus irányzat, ami visszaköszön az esküvő dekorációjában.

A grafikus segít megálmodni a tökéletes meghívót és a nagy nap egyéb papír kellékeit, mint például a menüsor vagy az üdvözlőkártya.

A profi fotós és/vagy videós szolgáltatók küldetése, hogy minden fontos pillanatot megörökítsen, hiszen később örömmel idézzük fel ezeket a perceket az ő munkájuknak köszönhetően.

Vőfély, ceremóniamester, vagy esküvőkoordinátor? Melyiket érdemes választani? Fontos, hogy valaki levegye a terhet vállunkról, és elkészítse a nagy nap menetrendjét, hogy minden fontos eseményt a lehető legpontosabb időbeosztással lehessen megtartani. A vőfély klasszikus, hagyományőrző elemeket alkalmaz az esküvőn, amely megjelenésében is megmutatkozik. Szalagokat, kalapot és díszes ruhát visel és sokszor bohókás versek és mondókák segítségével fejezi ki magát. A ceremóniamester a modernebb irányzatot képviseli. Öltözködési stílusában és hangerejében is visszafogottabb. Az esküvőkoordinátor a háttérből irányítja az eseményeket, észrevétlen segítőként kíséri végig az esküvőt elejétől a végéig.

Anyakönyvvezető vagy szertartásvezető? Mi a különbség?


Anyakönyvvezető előtt köttetik jogilag a házasság. Bizonyos időpontok kivételével és saját terveinknek megfelelően van lehetőség külső helyszínre kérni az ő szolgáltatásukat. Egyre elterjedtebb az olyan szertartásvezető felkérése, aki személyre szabottan és rugalmasan vezeti a szertartást a nagy napon az ifjú pár minden kérését szem előtt tartva.

Ha megtaláltuk segítőinket, vegyük sorra, mire is van még szükségünk a továbbiakban:

karikagyűrű,esküvői torta, menyasszonyi ruha, menyecske ruha és természetesen a vőlegény ruházata,az öltözethez illő cipőkkellékek, amivel színesíthetjük a nagy napunkat.


A gyűrű kiválasztását nem taglalnám, hiszen mindenki az elképzelésének és a pénztárcájának megfelelőt fogja kiválasztani. Említésre méltó, hogy egyre elterjedtebb a fából, gumiból, vagy ezek nemes fémmel való ötvözéséből készült ékszer, a klasszikus aranygyűrű mellett.

A menyasszonyi torta – és amennyiben igény van aprósütemény-csomagokra – választásánál fontos szempont, hogy a cukrászda vállal-e kiszállítást. Sokszor sikertelen küldetés lehet, ha a tortát magunk akarjuk a helyszínre szállítani megfelelő hűtés és szállításra alkalmas vezetési rutin nélkül.

Továbbá mérjük fel vendégeink igényeit is! Egyre több olyan ismerősünk akadhat, aki valamilyen ételallergiában szenved, vagy egyszerűen csak az egészséges életmód híve. Nekik érdemes készülni "mentes" tortával, vagy legalább pár szelet sütivel. Ezt a fajta odafigyelést egész biztosan értékelni fogják. Az ételintoleranciában szenvedő vendégek külön menüjét a menüsor összeállításánál is vegyük figyelembe. Az ilyen vendégek részére a Nádas Tó Park Hotel étterme biztosít megfelelő menüt.

A vacsora összeállításánál egy terjedelmes lista segít kiválasztani a megfelelő fogásokat az esküvői menü megálmodásánál. A hagyományos ízvilágon túl akár izgalmas ételekkel is bővíthetjük a kínálatot. Döntést igényel, hogy büfévacsorát, vagy tálszervizes felszolgálást válasszunk. Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai. A tálszerviz esetén az étel felszolgálással kerül az asztalokra, amely kényelmes és megadja a kívánt komfortérzetet. Hátránya, hogy a vacsora idejére meghatározott időkeret áll rendelkezésre. Hiszen nem szeretnénk ott látni a pazar virágköltemény és csodás dekoráció mellett egy hiányos, üresnek tűnő tálat, némi maradékkal. Emellett az általunk választott ételeket meghatározott darabszámban tálalják vendégeink számára és elindulhat a jól ismert "rántott hús biznisz" :)

Manapság egyre kedveltebb a büfévacsora, amikor hosszabb időn keresztül van lehetőség élvezni a finomabbnál finomabb ételeket. Előnye, hogy mindenki annyit szed, amennyi jólesik, abból, ami ízlik neki. Itt viszont a sorban állással kell számolni, amely szerencsére nem kelt menzai hatást, hiszen mindenki az asztaloknál várja meg a maga idejét.

A levest természetesen kérhetjük felszolgálással a büfévacsora esetében is, így a köztes megoldás, az ételválasztás szabadságával párosulhat.

Érdemes ültető térképet készíttetni, hiszen a terem elrendezésénél is bizonyos szempontokat figyelembe kell venni.A főasztal közelébe érdemes a közvetlen családtagok asztalainak kerülni, majd a többi asztal beosztása családonként történik. Figyelni kell arra is, hogy ki az, aki nem akar még véletlenül sem valaki mellé ülni.

A ruhák kiválasztásánál vegyük figyelembe, milyen évszakban tartjuk az esküvőt, mikor szeretnénk átöltözni. De a legfontosabb, hogy olyan ruhát válasszunk, amiben jól érezzük magunkat! Persze az sem hátrány, ha színekben és stílusban, harmóniában vagyunk egymással :). A cipő mindenképp kényelmes legyen, mert ez bizony hosszú és mozgalmas műszak!

A vendégkönyv, egy instax fényképezőgép, egy selfie tükör vagy éppen egy kialakított fotósarok, amely segítségünkre lehet a dekorációban. Ezek egyben vendégajándékként vagy emlékként is funkcionálhatnak, hiszen igazán vicces, jópofa kellékek, amelyek pár pohár ital után élik fénykorukat!

Miután érintőlegesen mindenre kitértem, egy kicsit bővebben kifejteném miért is érdemes a Nádas Pihenőparkot választani.

Ahogy korábban írtam, három helyszín áll a párok rendelkezésére, akár benti, akár kültéri ceremóniát választanak, minden esetben fantasztikus kilátás tárul a szemük elé. Az időjárást sajnos senki sem tudja befolyásolni. Ha esetleg nem kedvezne, aggodalomra nincs ok, mert esős időben esküdő pároknak akár ilyen fotója is lehet:

A hely varázsa, hogy a szabadban mondhatjuk ki az igent, viszont a nap üzenete, hogy szeretjük egymást és összekötjük az életünket családunk és barátaink előtt.

Nagyobb létszámú esküvők részére ajánlom a Tó Park termet, amely a főépületben található. A vendégvárás lebonyolítására az előtte lévő árnyékos teraszon van lehetőség, míg az esküvői szertartás egy apró hídon átkelve a tó feletti stégen tartható. Ennek kialakítása biztosítja a meghitt, családias esküvői szertartást.

A közepes létszámú esküvőknek a Csónakházat javaslom helyszínként, amely egy külön épületben, szintén üvegfalakkal és barna színvilágú fával burkolt falaival melegséget áraszt. A szertartás helyszíneként egy külön sziget áll rendelkezésre, melyre egy látványos hídon keresztül érünk el, ahol fűzfák árnyékában mondhatjuk ki a boldogító igent.

Kisebb létszámú esküvők lebonyolítására a Panoráma termet biztosítják a párok részére, amely a főépület első emeletén található. Már a neve is beszédes, hiszen teljes panorámát kapunk az egész helyszínről és a legnagyobb tóról.Külső, fenti parkosított kertben rendezhetjük be a szertartás helyszínét, ahol csodás látvány tárul elénk.

A Nádas Tó Park Hotel kollégái mindenben segítséget nyújtanak, ahhoz, hogy egy varázslatos napot éljünk át szeretteinkkel és barátainkkal. A hotel díjmentesen biztosítja a párok részére a szállodai szobát, melyben kényelmesen készülődhetnek. A nagy nap fáradalmait és izgalmait pedig kipihenhetik a wellness és a tófürdő használatával együtt.

A kiszolgáló és a háttérszemélyzet több éves gyakorlatával arra törekszik, hogy valóban zökkenőmentes legyen az esküvő. Szívből ajánlom a Nádas Tó Park Hotelt mint helyszínt, úgy mint egykori dolgozó, esküvői szolgáltató és úgy is mint elégedett menyasszony, illetve már feleség.

Mindenkinek jó készülődést kívánok!